Pareri despre trafic

Traficul ne ocupa foarte mult timp, mai ales intr-un oras mare si aglomerat. De aceea azi m-am hotarat sa scriu despre el. Este o problema reala, cu care ne confruntam toti, chiar si cei care nu au masina personala cu care sa ajunga dintr-un punct in altul.

Cred ca problema s-ar rezolva daca oamenii ar alege sa foloseasca mijloacele de transport in comun in locul masinilor personale. De ce? Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa astept la trecerea de pietoni si sa vad masini in care sa fie 3 locuri libere. Singura persoana din interior era soferul. Nu spun ca masina personala nu trebuie folosita, dar fluidizarea traficului depinde in mare masura de numarul de masini.



Un mare adevar este ca am devenit prea comozi si ne-am obisnuit sa nu depindem de nimic. De aceea nu vrem sa luam autobuzul sau tramvaiul. Daca trebuie sa astepti 30 de minute autobuzul pe care tocmai l-ai pierdut o sa intarzii la munca sau nu o sa mai ajungi la intalnire. Asa ca cel mai avantajos e sa iei masina personala. O gandire practica pe moment, singurul dezavantaj este ca toti oamenii judeca intr-un mod asemanator. Asa se creeaza ambuteiajele si cozile interminabile pe bulevardele din orasele mari.

Daca toti oamenii aleg sa mearga cu masina personala in schimbul mijloacelor de transport in comun, si cele din urma ajung sa intarzie. Asa ca singurii oameni care merg cu mijloacele de transport in comun nu au masini. Daca oamenii s-ar gandi mai mult la ceilalti, la poluare (nu doar cu gazele de esapament, dar si poluarea fonica), ar renunta la masinile personale in favoarea transportului in comun.

O alta problema este lipsa mijloacelor de transport in comun in anumite zone. Evident ca oamenii vor alege sa mearga cu masina personala in loc sa mearga cu un autobuz care ajunge in statie o data la 45 de minute.

Cred ca este vorba de un cerc vicios din care nu putem scapa decat daca facem o schimbare. Daca vrem un trafic mai fluid trebuie sa ne schimbam stilul de viata si sa renuntam la comoditate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu