Pareri despre Brexit


Iesirea Marii Britanii din UE nu face altceva decat sa ne reconfirme faptul ca traim intr-o lume tot mai nesigura din punct de vedere geo-politic. Decizia de a organiza un astfel de referendum a fost de la inceput o idee proasta si populista. Rezultatul acestui referendum ne arata insa o realitate de care ar trebui sa tinem cont si care ar trebui sa ne preocupe mai mult daca ne dorim o lume sigura in care sa putem trai cu totii in pace.

In primul rand, este vorba de categoriile sociale diferite. In timp ce populatia in varsta a votat impotriva imigrantilor si a pentru iesirea din UE, tinerii isi doresc exact contrariul. O tara deschisa catre Europa si catre straini, o tara lipsita de prejudecati artificiale si, cel mai important, lipsita de rasism. 

Iesirea inevitabila a Marii Britanii din UE nu va face altceva decat sa provoace  o recensiune la nivelul tarii si o scadere a moralului tinerilor care cresc in tara respectiva. Nu va rezolva criza imigrantilor, nu va aduce prosperitate si in niciun caz nu va duce la scaderea ratei de criminalitate. 

Cel mai mult ma preocupa faptul ca majoritatea celor care au votat impotriva ramanerii in UE nu au stiut exact ce voteaza. Conform cautarilor de pe Google, imediat dupa anuntarea rezultatelor de la referendum sute de mii de oameni au cautat sa afle de pe internet ce inseamna pentru Marea Britanie sa paraseasca UE. Acest lucru demonstreaza practic ca votul este un instrument pe care populatia inca nu stie sa-l foloseasca, chiar si in tarile cu o istorie democratica extrem de consistenta. 

Din punctul meu de vedere, din aceasta lectie ar trebui sa invatam cat de importanta este educatia civica pentru un stat democratic si cat de mult conteaza investitiile in politici publice prin intermediul campaniilor de constientizare a anumitor masuri sau proiecte pentru tara. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu